Höökabo's Rhea FIN55607/07B

HookabosRhea01.05.08_280.jpg

Rhea kotiutui meille 27.3.2007. Rhean tuontiin Ruotsista vaikutti tarve saada Taistolle oma koira omaan käyttöön.  Ajatuksena oli samalla saada aloittelevalle kasvatustyöllemme mielenkiintoista pohjaa, josta alkaa "työstämään" omia kasvatukseen liittyviä visioita. Uutta verta koirakantaamme ja Taistolle ohjattavaksi oma koira, siinäpä se. Vaan kuinka kävikään? Hyvin pian osoittautui, että Rheasta tulikin minulle se oma koira, edelleen unohtamatta mahdollista jalostuskäyttöä. Rhea on ollut alusta alkaen mahdottoman tyyni ja rauhallinen koira, juuri tuo rauhallinen olemus kääntyi minun voitokseni koiran "omistajuussuhteissa". Pinnan alla kuitenkin kuohuu. Metsässä ja pelloilla hakua katsellessa ei voi kuin ihmetellä onko kyseessä yksi ja sama koira, niin hurja palo tuohon nuoreen neitiin syttyy. Ihanteellista minun mielestäni.

Luonne
Pääosin rauhallinen ja harkitsevainen. Rohkea ja utelias, silti hieman pidättyväinen vieraita ihmisiä kohtaan.
Syttyy metsällä. 
Terveys ja ulkomuoto
Rhea on ollut perusterve viimesyksyistä takajalan venähdystä lukuunottamatta. vWD-vapaa.
Ensimmäisen ikävuotensa aikana Rhea on kasvanut säkäkorkeuteen, joka on jo vähintäänkin riittävä, n. 61 senttiä. Tuota suurempi ei nartun tarvitse mielestäni olla, hieman pienempikin riittäisi. Rakenteeltaan Rhea on tällä hetkellä omaan silmään kohtuullinen. Pentuajan hauskan habituksen, ja "teini-iän" kamelimaisen kantturan olemuksen kautta siis kohtuullisuuteen vuoden iässä... Toivon, että aikuisuus ja rungon kehitys tuo vielä Rheaan viimeisen silauksen pariin ikävuoteen mennessä.

Karvanlaatu 
Karvapeite on runsas, peittävä, keskikarkea ja pohjavillaa on paljon. Pentukarva oli osittain pehmeää ja melkoisen pitkää. Karvan laatu alkaa pikkuhiljaa paljastua hyväksi pentukarvan vaihduttua pois.

Tottelevaisuus
Tottelevaisuus tai mieluummin kuuliaisuus on Rheassa sellainen piirre, josta erityisesti pidän. Tähän päivään mennessä ei ole vielä varsinaista uhmaikää Rhean osalta nähty, jos ei lasketa jonkin asteista parin viikon villiintymistä viime syksyn metsästyskauden alussa. Rhea on kuitenkin selkeästi minun koira mitä tottelevaisuuteen tulee, saattaapa tuo jopa vilauttaa perävaloja Taistolle omalla pihalla. 
Luokse tuloon riittää yleensä selkeä kutsu normaalilla äänensävyllä, pillillä tai käsimerkillä. Istumisen ja maahanmenon olen opettanut myös suukomennolla, pillillä sekä käsimerkillä ja käyttänyt niitä 
tilanteen mukaan. Rhealla on esimerkillisen hieno kontakti seuratessa, jos sitä vaatii ja monesti vaatimattakin. Varsinaisesti seuraamista en ole edes opettanut se on tullut eri tilanteissa, kuin itsestään, kuten moni muukin asia. Opittavaa on vielä kosolti mutta melko hyvällä mallilla jo ollaan. 

Metsässä ja pellolla
Haku metsässä on osoittautunut alun hetkellisen hapuilun jälkeen hyväksi. Laajuus, vauhti ja haun tuloksellisuus ovat olleet hyviä mitä linnun löytämiseen tulee. Linnunkäsittely onkin sitten ollut hyvin vaihtelevaa, karkoituksia, seisontoja, ja peräänmenoja. Välähdyksiä siitä millaista sen pitäisi olla on koettu, ja kohta perään jotain aivan muuta. Peräänmenot eivät ole  "patologisia" eivätkä toistu säännönmukaisesti. Useimmiten niihin on kuitenkin liittynyt karkoitus ja iloinen haukku päälle. Käskystä tuon saa pysäytettyä, aina ei kuitenkaan tuollaisen hakijan kintereillä ole, joten niistä karkoituksista on päästävä eroon ja vahvistettava seisontaa. Hyvät riistatyöt odottavat vielä itseään. 
Haku pellolla alkaa olla ikäisekseen vähintäänkin riittävän laajaa ja vauhdikasta, upeaa katsottavaa, jos kohta se arveluttaakin linnunkäsittelyn puutteiden vuoksi. Olen vienyt Rheaa paljolti "tyhjiin" maastoihin halutessani  juoksuttaa sitä ja harjoittaa hakua ilman epäonnistuneita lintukosketuksia, tuolloin on tullut todettua työskentelyinto, joka ei laannu vaikka lintuja ei löytyisikään. Riistatöihin pyrin saamaan "kontrolloituja" tilanteita, jotta pääsisimme oikeanlaiseen ja haluttuun toimintatapaan lintuja kohdatessa.

Nouto
Nouto kuuluu mieluisiin toimintoihin, joskaan se ei suju täydellisesti vieläkään. Paikallaan pysyminen, noutoon lähtö ja noutoesineen kantaminen sujuu hyvin. Palautus ei ole aina niin suoraviivaista kuin sen pitäisi olla, mikä ilmenee ylimääräisinä "kunniakierroksina". Luovutusta ollaan opeteltu hartaasti ja paljon. Nyt ollaankin päästy siihen, että luovutus tapahtuu istuen ja käteen, eikä sylkäisemällä jo metrin päässä minusta esine maahan ja istumalla heti sen jälkeen eteen. Noutoon tarvitaan vielä harjoitusta paljon, jotta siihen tulee rutiinia ja tarkkuutta. 


Ajatuksissani olen päätynyt siihen, että Rhea ei ole erityisen varhaiskypsä lukuunottamatta hakutyöskentelyä, joka on johtanut alusta saakka poikkeuksetta riistalle. Pidän kunnollista hakua niin tärkeänä luontaisena ominaisuutena koiralla, että joudan hyvinkin odottamaan muiden asioiden kypsymistä ajallaan ja liikoja hoputtamatta. Ensi syksystä odotan sitten jo oikeanlaista toimintaa ja kunnon metsästystä, silloin Rhea on lähempänä kahta vuotta, joten tulosta uskoisin alkavan syntyä.


            

renko_27.12.2007_rhea_11_kk
Rhea 11 kk

rhea_9kk
Rhea 9 kk

Rhea 16 vk
Rhea 16 vk

 Rhea_16_vk
Rhea

kuuntelee.jpg 
Rhea 12 vk

rhea_1.jpg 
Rhea kotimatkalla n. 8 vk

prettyone.bmp

Höökabo's Rhea 4 vk